Türkiye’de en büyük reformların gerçekleştirildiği alanların başında gelen sağlıkta, yatırımlar hız kesmiyor. Kaliteli sağlık hizmetlerine eşit biçimde erişimi gaye edinen insan odaklı ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın başarıyla sürdürüldüğü Türkiye’de COVID-19 Pandemi döneminde dahi yatırımlar hayat bulmaya devam ediyor. Şehir hastaneleri, yoğun bakıma ihtiyacın arttığı bu dönemde Türkiye’nin COVID 19 ile mücadelesinde gücüne güç kattı. Şehir hastaneleri, hizmete girdikleri illerde vatandaşa ileri tıbbi teknoloji ile kaliteli sağlık hizmeti sunmayı sürdürüyorlar. Bugüne kadar Türkiye’de 4 yılda 5 bölgede, 17 şehir hastanesi hizmete girdi. Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan şehir hastanelerinin ilki 2017 yılında Mersin’de açılmıştı. 1.294 yataklı Mersin, 475 yataklı Yozgat, 755 yataklı Isparta, 1.550 yataklı Adana Şehir Hastaneleri’nin de açılmasıyla birlikte 2017 yılında 4.074 yataklı toplam 4 şehir hastanesi vatandaşlarımızın hizmetine sunulmuştu.
2018 yılında 4 şehir hastanesi hizmete girdi
2018 yılında ise ilk olarak 1.607 yataklı Kayseri Şehir Hastanesi hasta kabul etmeye başladı. Kayseri’yi sırasıyla Doğu Anadolu Bölgesi’nde 1.038 yataklı Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi, İç Anadolu Bölgesi’nde 1.081 yatak kapasiteli Eskişehir Şehir Hastanesi, Ege Bölgesi’nde 558 yatak kapasiteli Manisa Şehir Hastanesi takip etti. Böylece 2018 yılında 4.284 yatak kapasiteli 4 şehir hastanesi daha hizmete girmiş oldu. 2017 ve 2018 yıllarında 2 yılda 8.358 yatak kapasiteli 8 şehir hastanesi açıldı.
2019 yılında Ankara ve Bursa hizmete girdi
Türkiye’nin farklı illerinde şehir hastaneleri projeleri hızla devam ederken, Ankara ve Bursa’da yapımı tamamlanan iki şehir hastanesi daha hizmet vermeye başlamıştı. İlk olarak 2019 yılının Şubat ayında 3.711 yataklı Ankara Bilkent Şehir Hastanesi hasta kabulüne başladı, Mart ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle açılışı gerçekleştirildi. 4 ay sonra Temmuz ayında bölgenin sağlık üssü olarak konumlandırılan 1.355 yataklı Bursa Şehir Hastanesi hasta kabulüne başladı.
Pandemi döneminde yatırımlar hız kesmedi
Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 ile mücadelede, sağlık hizmetlerinin en üst noktaya çıkarıldığı, fiziki alt yapısı, nitelikli yatak kapasitesi ve sahip olduğu yüksek teknolojiyle en büyük katkıyı şehir hastaneleri sağladı. Şehir hastaneleri, her odanın bir yoğun bakım odasına dönüşebileceği altyapısı ile yoğun bakım ihtiyacının yüksek olduğu salgınla mücadelede büyük imkânlar sundu. Türkiye, sahip olduğu güçlü sağlık tesisleri ve güçlü sağlık sistemi ile uluslararası platformda model ülke olarak gösterildi. Bu dönemde ilk olarak 2.682 yataklı İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nin açılışı yapıldı. İstanbul’da Okmeydanı Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi de hasta kabulüne başlarken, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi, Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi’nin de açılışı gerçekleştirildi. İstanbul dışında 1.250 yataklı Konya Şehir Hastanesi’nin, 486 yataklı Tekirdağ Dr. İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi’nin açılışları gerçekleştirildi. Doğu Anadolu’nun sağlık üssü olarak hizmet verecek Erzurum Şehir Hastanesi de hasta kabulüne başlayan hastaneler arasındaki yerini aldı.
Hizmet kalitesinde çıta yükseldi
Şehir hastaneleri, Türkiye’nin sağlık alanında modern yüzü oldu. Şehir hastanelerinin hizmete girmesiyle birlikte sağlıkta hizmet kalitesi her geçen gün yükseldi. Her branştan hizmet veren polikliniklerde, çok daha modern konforlu ünitelerde hastalar muayene olabilme şansına kavuştu. Son teknolojiye sahip tıbbi cihazlar, hasta parametrelerinin en yüksek seviyede takip ve ölçümüne imkân sağlayan yaşam destek üniteleri, uluslararası standartlarda en prestijli donanıma sahip ameliyathaneler, modern sterilizasyon üniteleri, en yüksek teknolojiye sahip laboratuvarlar, tüm bunlar sağlıkta hizmet kalitesinde çıtayı her geçen gün daha da yukarı taşıdı. Şu anda inşaatı devam eden Şehir Hastanesi ve yatak kapasiteleri ise şöyle: Kocaeli Şehir Hastanesi (1210 yatak), Kütahya Şehir Hastanesi (610 yatak), Ankara Etlik Şehir Hastanesi (3699 yatak), Gaziantep Şehir Hastanesi (1875 yatak), İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi (2060 yatak), Trabzon Şehir Hastanesi (900 yatak), Aydın Şehir Hastanesi (950 yatak), Samsun Şehir Hastanesi (900 yatak).