15 Aralık Cuma günü Şanlıurfa’da önemli bir protokol imzalandı. İmzalanan protokol ile Harran Üniversitesi, Anadolu Kültürünü Araştırma ve Doğasını Koruma Derneği (AKAD) ile Şanlıurfa genelinde verilecek zeytincilik eğitimlerine öncülük edecek.
“Harran Zeytincilik Eğitim ve Üretim Projesi” ile Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından, başta zeytincilik olmak üzere badem, fıstık, incir gibi ekonomik değeri yüksek olan ağaçların üretilmesi, dikilmesi, yetiştirilmesi ve çocuklardan başlayarak insanları bu konuda bilinçlendirmek hedefleniyor. Anadolu Kültürünü Araştırma ve Doğasını Koruma Derneği tarafından sağlanacak ekonomik destekle yapılacak eğitim ve etkinlikler önce Şanlıurfa’da sonrasında çevre iller başta olmak üzere Türkiye geneline yaygınlaştırılacak.
Proje imza töreninde; Rektör Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, AKAD Başkanı Abdurrahman Aydın, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Gündoğan ile Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ebru Sakar hazır bulundu. Proje; Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ebru Sakar sorumluluğunda yürütülecek.
Projenin gerçekleşmesinde öğrencilerin rolü büyük. Proje; İstanbul ve Şanlıurfa başta olmak üzere ulusal düzeyde istekli olan anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise ve Harran Üniversitesi öğrencileri arasında yürütülecek.
Proje ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile de görüşülüp destek istenecek.
Proje ile ilgili bizi ziyaret ederek bilgi veren AKAD Başkanı Sayın Abdurrahman Aydın’ın heyecanını gördükten sonra bu projenin başarılı olmaması için hiçbir sebep göremedim. Sayın Aydın kendini çevreciliğe adamış bir insan. Uzun yıllar TEMA’da görev yaptıktan sonra AKAD’ı kuran ve il il gezerek ağaçlandırma çalışmalarında bulunan Aydın’ın yolu Urfa’ya da düşmüş sonunda. Aydın’ın Urfa’ya gelmesinde ve bu projenin gerçekleşmesinde Urfalı Sayın Yusuf Savaş’ın da büyük emekleri var. Her ikisi de TEMA’da görev yapmış. Her ikisi de çevre aşığı insanlar.
Projenin ilk adımı Harran Üniversitesi Kampüs alanında atılacak. Kampüste ayrılacak alana zeytin fidanları dikilecek. Ayrıca Şanlıurfa’da zeytinciliğe uygun alanlarda da dikimler gerçekleştirilecek. Üniversitenin belirlediği alanlarda meyve fidanı yetiştirilecek. Şu anda Yrd. Doç. Dr. Ebru Sakar’ın çalışmaları ile az da olsa fidan yetiştirilmekte. Bu fidan yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması bunda da ziraat fakültesi öğrencilerinin büyük rol oynayacağını anlatan Abdurrahman Aydın, gerekirse öğrencilere uygun bir ücret vererek fidan yetiştiriciliğine heveslendirileceğini anlatıyor.
Proje kapsamında; Proje okullarından gelen öğrenciler Harran Üniversitesinde düzenlenecek toplantılarla bilgilendirilecek.
Şehir merkezi, ilçe ve köylerden seçilen okullara gidilip zeytin fidanının dikimi, bakımı, sürdürülebilirliği hakkında öğrenciler, köylüler bilgilendirilecek.
Bu projenin başarıya ulaşmasında tüm Urfalılara görev düşüyor. Bize düşen görev bu projenin ayrıntılarını yazılarımızla hemşehrilerimize ulaştırmak. Belediyelere de görev düşüyor. Onlar da eğitim alacak öğrencilerin ulaşımını sağlayabilir, dikilecek fidanların bakımını, sulamasını yapabilir, organizasyonların ev sahipliğini üstlenebilirler.
Proje ile İstanbul ve Şanlıurfa’daki okullar kardeş olabilecek. Kardeş il, kardeş ilçe, kardeş köy, kardeş okul, kardeş öğrenci sosyal sorumluluk projeleri çerçevesinde olanaklı okullar ile yöredeki okullar eşleştirilecek, kardeş okul ve öğrenciler adına fidanlar dikilecek, katılımcılar adına zeytinlik ormanları oluşturulacak, öğrenciler arasında dayanışma ve sevgi bağlarının oluşması da sağlanacak.
Proje kapsamında Ayrıca; AKAD’ın Türkiye partneri olduğu “Dünya Dayanışması Hareketi”nin katkısı sağlanarak Türkiye ile yabancı ülkelerde bulunan okullar arasında SEDAP kapsamında kardeş okul, kardeş öğrenci uygulaması da hayata geçirilecek.
Öğrenciler; şiddetten uzak tutacak alternatiflere; insan doğa ve hayvan sevgisi için proje yapmaya, mevcut projelere katılmaya, sanata spora yönlendirilecek.
Tabi projenin biran evvel gerçekleşmesi için, Urfa’yı harekete geçirmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Ahmet Eşref Fakıbaba bir kıvılcım yakabilir. Zeytinciliğin Şanlıurfa’da geliştirilmesinde Bakan Fakıbaba’nın desteği şart. AKAD yetkilileri Sayın Fakıbaba ile irtibata geçmeye çalışacaklardır. Görüşmenin biran evvel gerçekleşmesi ve Fakıbaba’nın da desteğinin alınması önem taşıyor.
Projenin tarafları; Prof. Dr. Ramazan Taşaltın’ı, AKAD Başkanı Abdurrahman Aydın’ı, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Gündoğan ile Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ebru Sakar’ı bu önemli proje için tebrik ederim. Urfa’nın böyle projelere ihtiyacı var. Herkesi bu projeye destek olmaya davet ediyorum.