Kurban Bayramı, beslenme düzenimizde büyük değişikliklere sebep olur. En önemli değişikliklerden biri de kırmızı et tüketiminin artmasıdır. Bu gibi değişikliklere gerekli önlemler alınmazsa ,bayramda istemediğimiz sıkıntılar yaşayabiliriz.
Bayramda hazımsızlık, mide ağrısı, bulantı, kabızlık, kalp çarpıntısı, tansiyon yüksekliği, şeker yüksekliği gibi sorunların olmaması için beslenme konusunda tedbirler alınmalı.
Kurban bayramında beslenmede nelere dikkat edilmeli?
1-Kesilmiş et dinlendirildikten sonra tüketilmeli.
2-Kızartma ve kavurma yerine; haşlama, ızgara ve fırında pişirme yöntemleri tercih edilmeli.
3-Kahvaltı öğünü gün içinde sindirim kolaylığı için atlanmamalı.
4-Etin yanında bol salata veya taze nane- maydanoz tüketilmeli.
5-Dana etinin yaklaşık 100 gramında 90 mg kolesterol varken, karaciğerinde 300 mg kolesterol bulunduğu için fazla miktarda ciğer tüketiminden kaçınılmalı.
6-Fazla tüketilen çikolata, şeker, tatlı ve et tüketimi hem kolesterol hem de kilo artışına neden olabileceğinden bayram ziyaretlerinde ikramların tüketimine dikkat edilmeli. Özellikle sütlü veya meyveli tatlılar gibi hafifi tatlılar tercih edilmeli.
7-Bayramda sebze ve meyve tüketimi de atlanmamalı ve posadan zengin besinler tüketilmeli.
8-Bayram süresince fiziksel aktivite ihmal edilmemeli.
9-Günde 2,5 litre su tüketimine dikkat edilmeli.
Kurban bayramında yapılan yanlış alışkanlıkların başında kurban etlerinin kesildikten hemen sonra hatta sabah kahvaltısında tüketilmesi gelir. Taze kesilmiş etin pişmesi zordur, hazımsızlık yapabilir ve sindirimi kolay olmaz. Hayvanlardaki mikroorganizmalar kesimden sonra 24 saat içinde ölür ve hayvan ilk kesildiğinde ölüm sertliği olarak adlandırdığımız sertlikte olur. Özellikle mide ve bağırsak rahatsızlıkları olan kişilerin dikkat etmesi gereken bir konu da budur.
Kurban Etinin Saklanmasında; etin ölüm sertliğinin geçmesi için 24 saat beklenmesi gerekir. Uzun süreli saklamak için;
Etler birer kullanımlık olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak, buzdolabı poşetine veya saklama kaplarına konarak buzdolabının buzluk kısmında
( -2 derecede 3-7 gün, -18/-20 derecede küçük parçalar 3 ay, büyük parçalar 8 aya kadar) saklanabilir.
Etler çözdürüldükten hemen sonra tüketilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.
Diğer bir önemli husus ise; etler derin dondurucu veya buzluktan çıkarıldıktan sonra oda sıcaklığında ya da sıcak su içerisinde çözdürülmemeli, bir gün önceden buzdolabında (+4 derecede) bekletilerek çözülmesi sağlanmalıdır.
-Et ile yapılan yemekler kendi yağında pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı ve tereyağı tüketiminden kaçınılmalıdır.
· -Kurban etinin yanında sindirimi kolaylaştıran mercimek çorbası, ezogelin çorbası ve posalı besinler tercih edilebilir.
· Kurban etinin görünen yağlı kısımları mutlaka temizlenmelidir.
· Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyonu olan kişiler et tüketimine dikkat etmelidir.
-Bayram ziyaretlerinde fiziksel aktivite oldukça önemlidir yürünerek gidilecek mesafelere yürüyerek gidilmeli.
-Herşeye rağmen bu güzel günde düşündüğünüzden fazla yediniz, yememiz gerekenden çok daha fazlasını yediysek üzülmeyin, afiyet olsun…Bunun telafisi olabildiğince çok enerji harcayarak aldığınız fazla enerjiyi vücudunuzdan atmak olmalıdır.Yalnızca bu davranışı çok sık tekrarlamayın.Bayram süresince 1 günden fazla olmasın.Üst üste yapılan kaçamaklar vücudunuzun kilo almasına sebep olur.Bayramı artı kilolarla bitirmek kaçınılmaz olur.