Çiftçilerle de görüşen MEDYAURFA.COM editörleri çarpıcı bilgilere ulaştı.
HİLVAN BÖLGESİNDE 150 BİN DÖNÜM ARAZİ EKİLEMEDİ.
Şanlıurfa’da tarımsal örgütlenme diğer bölgelere göre zayıf kaldı. Tariş ve Torku gibi üretici örgütleri kurulamadı. Şanlıurfa konusunda bakanlık yetkilileri sınıfta kaldı. Yalnızca Hilvan bölgesinde 150 bin dönüm arazi ekilemedi. 2024 yazında çiftçiler tarafından boş bırakılan arazilerle ilgili de hiçbir çaba gösterilmedi.
LİSANSLI DEPOUCULUKTA GERİ DE KALDIK.
Lisanlı depoculuk alanında da Şanlıurfa yine diğer illerin gerisinde kaldı. Fıstık üretiminde Türkiye birincisi olan kentte ne bir borsa ne de bir lisanlı depo kurulabildi.
TARIM İŞÇİLERİ DİĞER İLLERDE MAĞDUR OLDU.
Her yıl Şanlıurfa’dan 160 bine yakın vatandaş tarımsal faaliyet ve geçinme imkanı bulamadığı için il dışına tarım işçisi olarak gidiyor. Diğer illerde büyük sıkıntılar ve yaşam zorluğu ile karşılaşan tarım işçilerine kendi arazilerinde çalışabilmeleri için bakanlık tarafından destek sağlanması bekleniyor. Ancak bu konuyla ilgili bakanlık idarecilerinin henüz bir çalışmalarının olmadığı öğrenildi.
SULAMA ÜCRETİ ÇİFTÇİYİ ZORLUYOR.
Geçen yıl 750 TL olan sulama ücreti bu yıl 3500 TL’ye yükseldi. Bu konuda yetkililerin Ankara’daki bakanlık yetkililerinin bilgilendirip bilgilendirmediği de merak konusu oldu.
SURUÇ OVASI SORUN YUMAĞINA DÖNDÜ.
Yeni pompajlı sulamaya açılan alanlarda çiftçi kuru tarımdan sulu tarıma geçti. Ancak tarla içi yayım ve eğitim faaliyetlerinin eksikliğinden dolayı bölgede önemli sıkıntılar yaşanıyor. Özellikle de Suruç’ta çiftçiler ovanın elden çıkmak üzere olduğunu söyledi.
TARIMSAL ALANLAR ÜRETİME KAZANDIRILMIYOR.
2020 yılı verilerine göre GAP Projesi’nin içerisinde olmayan Konya ovasında nadasa bırakılan arazi yaklaşık 3 milyon dekar. Şanlıurfa’da ise bu rakam 1.5 milyon dekar. Çiftçi merak içinde. Bu alanların tarımsal üretime kazandırılması için bakanlık ne gibi bir çalışma yaptı?
ORTAK PROJELER YÜRÜTÜLDÜ MÜ?
Şanlıurfa’da Tarım İl Müdürlüğü tarafından Şanlıurfa’ya özgü Dünya Bankası, FAO, IFAD, AB gibi kuruluşlar ile tarımın başkentinde ortak proje yürütülmemesi de tepkiyle karşılandı. Bu kuruluşlar ile Adana, Osmaniye, Diyarbakır ve Mersin gibi illerde kırsal kalkınma projelerinin yürütüldüğü biliniyor.
TARIM REFORMU SORUNU SÜRÜYOR.
Tarım Reformuna ait Milli Emlak arazileri uzun yıllardır sorunlu kiralamalar ve halen Ecevit döneminde arazilerine el koyulan kişilerin arazi iade sorunları devam ediyor. Kentte bu konu kangrenleşmiş hale getirilerek sahiplenilmedi.
BAKAN ŞANLIURFA’YA GELMEDİ.
Tarımın başkenti Şanlıurfa tarımsal sorunlarla uğraşıyorken Tarım Bakanı sadece seçim zamanında kenti ziyaret etmesi, daha sonra ise kente hiç gelmemesi de tepkilere neden oldu.
Yine çiftçilerin elektrik konusundaki sorunları da çözüm bekliyor.