AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Cevahir Asuman Yazmacı'nın girişimleriyle kente gelen şefler Doğa Çiftçi, Yalçın İnam, Hazer Amani, Cüneyt Asan ve Yaren Çarpar Şanlıurfa'nın geleneksel yemeklerini modern yorumlarla güncelledi.

Şefler tarafından hazırlanan "isotlo omaç", "patlıcan söğürme bostanası", "kuzu tandırlı ekmek aşı", "firik kebabı", katılımcıların beğenisine sunuldu.

Milletvekili Yazmacı, gazetecilere, Şanlıurfa'nın önemli ve unutulmaya yüz tutmuş yemeklerinin Türkiye'nin önemli 5 şefi tarafından farklı bir şekilde yorumlandığını belirtti.

Yazmacı, "İnovasyon çok önemli ve Şanlıurfa'daki bu lezzetlere farklı yorumlar katmak adına bunu yaptık. Biz buraya 5 şefimizle birlikte basın heyeti davet ettik. Bu heyet, Şanlıurfa'nın tanıtımı noktasında da büyük katkı sunacak." dedi.

Projenin yürütücüsü ve Cevahir Han işletmecisi Ceren Odabaşı ise Şanlıurfa'nın geleneksel lezzetlerinin hak ettiği yerde olmadığını düşündükleri için bir çalışma başlattıkları belirterek, "Amacımız yöresel tüm ürünleri önce Türkiye'ye sonra dünyaya tanıtmak." diye konuştu.

Şeflerden tabaklarının hikayesi

Şef Doğa Çifçi-Urfa mutfağının özüne omaç ile dönüş

Şanlıurfa’nın geleneksel tatlarından biri olan Omaç bu toprakların en doğal ürünleriyle hazırlanan, lezzetli ve doyurucu bir yemek. İsotlu Omaç’ı tasarlarken bölgenin en değerli ürünlerinden olan İsot ve yerel tarım ürünlerini birleştirdim. İsot, yemeğe hem karakteristik acılık hem de kendine has aromasını kattı. Aynı zamanda atıksız tabak ortaya çıktı.

Şef Yalçın İnam-Patlıcan söğürme ile ferah bir başlangıç

Şanlıurfa'da kanalizasyon kazısı sırasında toprak altında kalan işçiler aranıyor Şanlıurfa'da kanalizasyon kazısı sırasında toprak altında kalan işçiler aranıyor

Tabağın temelinde Birecik Patlıcanı’nın isli ve yoğun aroması var. Geleneksel patlıcan söğürme tarifinden yola çıktım. Urfa sofralarının vazgeçilmez salatasına modern bir dokumuşla yer verdim Zengin Urfa baharatlarıyla tatlandırılmış isot reçeli tabağa güçlü bir Urfa dokunuşu kazandırdı. Suruç narı ve nar ekşisiyle müthiş bir ferahlık etkisi oluşturdum.

Şef Hazar Amani-Ekmek aşı ve Urfa lezzetlerinin buluşması

Gelenekten Geleceğe Miras Tabaklar projesinde yer alan 5 aşçıdan biri olmaktan dolayı gurur duyuyorum. Bir medeniyetin oluşması için öncelikle bir çorba kaynaması bir de ekmek pişmesi lazım. Ben de biraz da trite benzeyen ekmek aşına bir yorum katmak istedim. Cevahir Han ekibiyle birlikte oluşturduğumuz tabakta olmazsa olmazımız kalmış pideler, isot salçasıyla yaptığımız patlıcan söğürme, lavaş, bol sarımsaklı yoğurt sade yağ, en üstünde bir parça kuzu tandır, onun üstüne de Urfa'da olduğumuz anlaşılsın diye Urfa fıstığının ince ince doğradık.

Şef Doğa Çitçi ve Şef Cüneyt Asan - Tarihten sofralara firikli kebap

Tarihin sıfır noktasında tarımın başladığı topraklarda , bereketli hilalin kalbinde, kökleri 12-13 bin yıla dayanan buğdayın hikayesinden ve buğdayın süt halinden bir kebap yapmak istedik. Firik bu toprakların en özel ürünü, buğdayın olgunlaşmamış ve tütsülenmiş hali. Tadı, rayihası, yapısı ile fark yaratıyor. Kebap ise bu topraklar da daha özel. Bir kebap düşünün ki Firikli, yanında közlenmiş soslar ile…

Şef Yaren Çarpar-Modern dokunuşlu “Bi’Nevi Şıllık”

Şanlıurfa ve tatlı denildiğinde akla ilk gelen lezzetin Şıllık tatlısı olmasından aldık ilhamımızı.Bu miras lezzete, modern tekniklerle keyifli bir yorum kattık. Anadolu’nun en köklü mutfaklarından biri olan Şanlıurfa mutfağının coğrafi işaretli eşsiz ürünlerinden; Urfa fıstığı, isot, pekmez gibi farklı malzemeleri bir araya getirerek tatlının krep hamurunu çıtır bir yapıya çevirdik. Şerbeti üzerine değil çıtır katmanın içine yörenin fıstığı ve ceviz ile pralin dolgusu haline getirdik. Altına şerbetli tatlının olmaz olmazı diye düşündüğümüz kaymak ile bir taban oluştursak da isotu sadece yemeklerde kullanmanın malzemeye haksızlık olduğunu düşünerek kuş üzümlü isotlu bir sos hazırladık