Şanlıurfa'da 12 bin yıllık geçmişiyle "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe'yi Ramazan Bayramı tatilinde 55 bin 573 kişi ziyaret etti.
Valilikten yapılan açıklamaya göre, Göbeklitepe, bayramın birinci günü 11 bin 454, üçüncü gün ise 13 bin 857 ziyaretçiyi ağırlayarak günlük ziyaretçi rekoru kırdı. Göbeklitepe'ye, bayram tatili süresince de 55 bin 573 kişi ziyarette bulundu.
Göbeklitepe’nin yanı sıra inanç turizminin önemli merkezlerinden olan Balıklıgöl ve saklı cennet Halfeti ilçesi de tarihinin en kalabalık anlarını yaşadı.
Turizmciler Şanlıurfa’ya gösterilen yoğun ilgiyi MEDYAURFA.COM Genel Yayın Yönetmeni Gazeteci Nedim Atilla'ya değerlendirdi ve turizm alanındaki sorunlar için yetkililere çağrıda bulundu.
‘’TURİZM ALTYAPISINDAKİ SORUNLAR BAŞ GÖSTERDİ’’
ŞURO eski başkanı ve turizmci M. Kamil Türkmen, bayram hareketliliğinin 9 günlük tatil ile birlikte sadece Şanlıurfa’ya değil GAP bölgesinin tamamına son yıllarda eşi benzeri görülmemiş bir kalabalık şeklinde yansıdığını söyledi. Yoğun kalabalığın alt yapı yetersizliğini ortaya çıkardığını da belirten Türkmen ‘Otopark, trafik denetimi ve işletmelerdeki hijyen sorunları baş gösterdi. Ören yerlerinde gişe sorunları ve diğer tüm sorunlarla birlikte bunları değerlendirmek gerekiyor. Önümüzdeki haftalarda tekrar bir hareketlilik olacaktır’ dedi.
‘’YERLİ VE YABANCI TURİSTLERİN İLGİ ODAĞINDA ŞANLIURFA VAR’’
ELRUHA Otel Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Av. Harun Küçük ise Şanlıurfa’nın son yıllarda turizmde hak ettiği yerlere emin adımlarla yürüdüğünü söyledi. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağında Şanlıurfa’nın olduğunu da ifade eden Küçük, bayram tatili ile birlikte kentte adeta şölen havasının yaşandığını bildirdi. Turizm yatırımcıları ve bölge esnafının durumdan memnun olduğunun da altını çizen Küçük ‘Buradaki en önemli husus Şanlıurfa’nın turizm potansiyelini en iyi şekilde değerlendirerek kente gelen yerli ve yabancı turistleri en iyi şekilde ağırlamak ve şehrimizi tanıtmaktır. Şanlıurfa turizmi altın sezonunu 2022’de yaşamıştı. 2022’deki 3 milyon 200 bin turist sayısı göz önünde bulundurulduğunda şehrimizin potansiyeli daha iyi anlaşılacaktır. Konaklama tesisleri ile yeme içme tesislerinin, nitelik ve nicelik açısından yetersizliği, turistik bölgelerde trafik yoğunluğu, altyapı problemleri gibi şehrimize çözülmesi gereken acil sorunlar var. Eğer bu problemler çözülürse Şanlıurfa 4 mevsim tam kapasite ve konaklamalı turist ağırlayan ve hatta ülkemizin tanıtımına katkı sağlayan bir şehir haline gelecektir. Şanlıurfa Alan Yönetimi Başkanlığı’nın kurulması ile kentin kültürel, tarihi ve turistik destinasyonlarında sistemli çalışmalar yapılacağına inanıyorum. Şanlıurfa, önümüzdeki süreçte söz konusu çalışmaları düzenli ve programlı bir şekilde hayata geçirirse ülkemizin parlayan yıldızı olmaya devam edecek ve hatta bölgenin gelişmesine de katkı sağlayacaktır’ dedi.
‘’MERDİVEN ALTI İŞLETMELER KENTE ZARAR VERİYOR’’
Birsen Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Birsen ise ‘Turizm yatırımları ve tanıtımlar sonucunda bu sene Şanlıurfa Türkiye rekoru kırdı. Gaziantep ve Mardin’i 2’ye katladı ancak bu turist yoğunluğuna memleketimizin alt yapısı hazır değil’ dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Kasım Gülpınar’a çağrı da yapan Birsen ‘Başta Büyükşehir Belediye Başkanımızdan turizmcileri bir araya getirmesini istiyoruz. Merdiven altı turizm işletmelerinde yer alan hijyen sorunları ve yüksek fiyatlar kentimize ciddi zararlar veriyor. Göbeklitepe’yi 13 bini aşkın turist ziyaret etmiş. Bunların geri dönüşü olmalı yoksa bu insanları kaybederiz. Acil bir yol haritası belirlenmeli. Zabıta Daire Başkanlığına çok büyük görev düşüyor. Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız, Haliliye ve Eyyübiye Belediye başkanlarımızdan da özveri bekliyoruz’ ifadelerini kullandı.
‘’ŞANLIURFA TURİZMDE HAK ETTİĞİ PAYI ALACAK’’
Kentte 20 yılı aşkın süredir hizmet veren Cevahir Han’ın Yönetim Kurulu Başkanı Ceren Odabaşı da değerlendirmesinde Şanlıurfa’nın kültürü, tarihi, coğrafi güzellikleri ve geleneksel mutfak kültürüyle Türkiye’nin en önemli değerleri arasında yer aldığını ve turizmde hak ettiği payı alacağına inandığını söyledi. Odabaşı ‘Öncelikle kısa dönemde Şanlıurfa Alan Yönetimi Başkanlığı’nın oluşturulması, kentimizde konaklama merkezlerinin sayılarının arttırılması, yürütülen kazı çalışmalarıyla gün yüzüne henüz çıkmamış tarihi değerlerin şehrimize kazandırılması, mevcut tarihi ve kültürel değerlerin restorasyon ve koruma çalışmalarının hız kazanması şehrimizi daha ileriye taşıyacaktır. Şanlıurfa’mız da bu bayram hem şehrimize gelen hem de çevre illere giderken yolları şehrimizden geçen misafirlerimizi ağırladık. İnanç turizmi başta olmak üzere kültürel ve tarihi zenginlikleri, doğal güzellikleriyle Ramazan-ı Şerif’i uğurlayıp, bayram coşkusu yaşadığımız bu günlerde güzel şehrimizi tercih eden herkese teşekkür ediyorum. Ben memleketimize gelen ve bünyesinde barındırdığı güzellikleri görüp, yaşayıp, anılarını biriktiren herkesin bu atmosferi gittikleri her yerde anlatacaklarına eminim. Adı yıllar boyu değişse de birçok medeniyete ev sahipliği yapmış şehrimiz için en güzel ve kalıcı tanıtımın da böyle olacağına inanıyorum’ dedi.
‘’TURİZM POTANSİYELİNİN ARTIRILMASI İÇİN FESTİVALLER DÜZENLENMELİ’’
DoubleTree by Hilton Şanlıurfa Ticari Müdürü Seda Gülen Rastgeldi’de Şanlıurfa’nın bayramda büyük bir ilgi gördüğünü söyledi. Kentin turizm ile ilgili alt yapı ve trafik durumlarının yeni sezon için iyileştirilebilir detaylar olduğuna dikkat çekti. Rastgeldi ‘2019 Göbeklitepe yılında olduğu gibi yoğun ilgi gören şanlı şehrimiz bu sene de rekor kırdı. Buna şahit olmak bizleri çok memnun etti. Uzun zaman sonra böyle bir yoğunluk yaşamak çok güzel bir fırsat. Umuyoruz ki geri dönen misafirler güzel anılar biriktirerek döner ve bu yoğunluğun devamı tüm aylarda etkisini gösterir. Son olarak, Şanlıurfa’nın turizm potansiyelini artırmak için çeşitli etkinlikler ve festivaller düzenlenmelidir. Bu etkinlikler, yerel kültürü ve gelenekleri turistlere daha etkili bir şekilde tanıtacak ve bölgenin turizm çeşitliliğini artıracaktır’ dedi.