Şanlıurfa Türkmenleri

İSTİKLAL MARŞI, TÜRK OCAKLARI, ŞANLIURFA, CEMİL DEMİR, URFACİTY

Şanlıurfa dışından ve Şanlıurfa’dan bir çok bilim adamanın katılması bekleniyor. Şanlıurfa Türk Ocakları Tarafından 13 Mart 2015 Cuma günü, saat: 14.30’da Urfa City AVM Konferans Salonunda “Geçmişten Günümüze Türkmenler” konu panel düzenleneceğini belirten Türk Ocakları Şanlıurfa Şube Başkanı Cemil Demir ¸ Tür Ocakları 1912 yılında Osmanlı Devleti’nin içerisine düştüğü zafiyet ve elde kalan vatan topraklarını savunmak için son çare olarak Türklüğü gören idealist insanlar tarafından ortaya atılmış olan Türkçülük fikri ve bu fikrin başarısı için kurulmuş olan Türk Ocakları, Türklüğün son kalesi vazifesini üstlenmiştir. Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı’ndan mağlup çıkması üzerine, elde kalan son vatan topraklarını savunmak için başlatılan Milli Mücadele’yi tüm teşkilatlarıyla desteklemiş ve yeni Türkiye devletinin kurulmasına aktif biçimde öncülük yapmıştır.

Bugün Türk coğrafyasının karşı karşıya kaldığı sorunlar, yaşanan sıkıntılar hepimizce malumdur! Bir taraftan Anayurtta, Doğu Türkistan Türklüğüne karşı gerçekleştirilen Çin zulmü, bir taraftan Irak’taki Tuzhurmatu, Samerra’daki Türkmenlere karşı gerçekleştirilen IŞİD çetelerinin vahşeti, bir taraftan da Suriye’deki Türkmen kardeşlerimize karşı zalim bir rejimin saldırıları bugün Türk Ocakları’nın gerekliliğini ve sorumluğunu gözler önüne sermektedir. Türk Ocakları; Doğu Türkistan’da, Irak’ta, Suriye’de, Batı Trakya’da ve diğer Türk coğrafyalarında yaşanan her gelişmenin Allah devletimize, milletimize zeval vermediği sürece, Türklüğün sonuna kadar koruyucusu olacaktır. Emperyalizmin bu topraklarda hayata geçirmeye çalıştığı ayrıştırma ve parçalama politikalarına karşı her zaman tetikte ve hazırda bulunacaktır.

TÜRKMENLER NERELERDE YAŞIYOR?

Türkmenler, çoğunlukla Türkmenistan'da, ufak bir kısmı da İran'da yaşayan Türk halkıdır. Tarihi bakımdan bütün Oğuz kolundan Batı Türklerine (Anadolu ve Suriye) Türkmen denilmesine karşın günümüzde Türkmen kelimesi uluslararası kullanım olarak genellikle Türkmenistan'da ve Orta Asya'nın bazı bölgeleri ile Kafkasya'da (Kafkas Türkmenleri) yaşayan halklar ve Irak Türkmenleri için kullanıldığı gibi yaygın biçimde Türkiye Türkmenleri için de kullanılmaktadır.

İlk kez VIII. yy da bir Sogut mektubunda geçen, X. yy’dan itibaren genel bir adlandırma olarak yerleşik hayata geçmiş Türkler için, ağırlıklı olarak da Müslüman Oğuz boyları için kullanılmaya başlanılan Türkmen adı bugün dar manada Türkmenistan Cumhuriyeti'nde yaşayan Türkmenler ile Irak, İran, Suriye ve Anadolu'daki Türkmen boylarına mensup olanlar için kullanılmaktadır. Türkmenler, İslâmiyet'i kabul etmiş Oğuz boylarıdır. Türkmenler (Oğuzlar) 24 boydan oluşur. Başta Türkmenistan, Türkiye ve Azerbaycan olmak üzere Afganistan, Balkanlar, Rusya, Irak, Suriye ve İran'da yaşamaktadırlar. Türkiye, Balkanlar, Irak ve Suriye'de yaşayan Türkmenler de, Türk olarak adlandırılır. Azerbaycan ve İran'dakiler ise Azeri Türkleri adını almışlardır. Anadolu Türklüğü'nün belkemiğini, Türkmenler oluşturur ve bağları oldukça güçlüdür.[Hazar Denizi'nin ötesinde yaşayan Türkmenlere "Yaka Türkmenleri", Anadolu'da yerleşik Türkmenlere ise "Anadolu Türkmenleri" denir.

Türkmen adı, Türk men “ben Türküm”, Türk men “Türk insanı”, Tyurkman, Tyurkban > Türkmen “Türkler'in yurdu”, Türk iman > Türkmen “İmanlı Türk”, Tirkeman > Türkmen “ok atıcı halk”, Türkmen “Türklerin esası, hakiki Türk”, Türk-manend > Türkmen “Türk'e benzer” gibi değişik anlamlarında açıklanmıştır.

"Türkmen" kelimesi, bazı müelliflere göre imanlı Türk anlamına gelir. İranlılar, Müslüman Oğuzları şamancı olanlardan ayırmak için "Türkî-i iman" (inanmış Türk) demekteydi. Başka kaynaklarda ise Türklerin şaman geleneklerinden kopup İslamiyet’e geçmelerinden sonra Araplar tarafından Terk-i iman (imanını terk etmiş) yani eski şaman inançlarını terk etmelerinden dolayı bu ismin verildiği söylenir. Bu da süreç içinde Türkmen ve nihâyet Türkmen'e çevrilmiştir. Oğuzlar'a "Türkmen" veya "Turcoman" denir.Son zamanlarda Türkmen teriminin, Müslüman Türk demektir. Fransız Türkolog Jean Deny görüşüne göre ise “men” kuvvet ekidir ve Türkmen “Türkler'in de Türk'ü', soyca Türk ya da soyu Türkve öz be öz Türk” anlamına gelmektedir.  Modern Türkmenlerin tamamı, Orta Asya'nın büyük bir kesimini içine alan Batı Türkistan yöresindeki Oğuzların soyundan gelmektedirler. Oğuz kabileleri 7. yüzyılda Altay Dağları'ndan Sibirya stepleri üzerinden batıya hareket etmişler ve Güney Rusya ve İdil içlerine kadar girmişlerdir.

TÜRKMEN DİLİ

Türkmence, Ural Altay dil grubunun Altay kolunu oluşturan batı Türkçesinin bir versiyonudur. Türkmenistan'da yaşayan 6 milyondan fazla Türkmen ile Türkiye'nin genelindeki Anadolu Türkmenlerine Türk denir. İran'da 20 milyon Azeri Türkü ve Afganistan, Rusya, Azerbaycan, Balkanlar, Irak, Suriye gibi ülkelerde yaşayan yaklaşık 100 milyon Türkmen tarafından konuşulmaktadır.

ŞANLIURFA’DA TÜRKMENLER

Türkmenlerin varlığı ile ilgili bilgi veren Türk Ocakları Şanlıurfa Şube Başkanı Cemil Demir; Peygamberler Şehri olarak anılan Şanlıurfa ilimizde Türkmenlerin varlığı Türklerin Anadolu’ya girdiği ilk dönemden başlamaktadır. Türkmen gruplar Horasan’dan Anadolu’ya göç ederken bu coğrafyayı bir geçiş yolu olarak kullanmışlardır. Şanlıurfa’da yaşayan Türkmenler zamanda coğrafyanın ve komşularının etkisi ile dillerini unutmuşlar fakat Türkmen Kültürünü yaşatmışlardır. Alaaddinli, Didanlı, Picanlı, Bazaki, Açarlı, Karakeçili, Döğerli, İzollu,  Badıllı, Türkan aşireti gibi bölgede etkin Türkmen aileler mevcuttur. Bölge insanı ile bu aşiretlerin etkisi ile Milli Mücadele döneminde Şanlıurfa’dan Fransız’ı şehirden kovmuştur. Urfa ile bu kahramanlığından dolayı TBMM tarafından “Şanlı” unvanı verilmiştir, dedi.