Şanlıurfa

Parkinsonla Mücadelede Erken Adım Şart

Şanlıurfa – Parkinson hastalığı, merkezi sinir sistemini etkileyen ilerleyici bir nörolojik bozukluk olarak biliniyor. Beyindeki dopamin seviyesinin azalması sonucu ortaya çıkan bu hastalık, bireylerin günlük yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebiliyor.

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Gülçin Yenice, Parkinson hastalığı hakkında önemli bilgiler vererek, hastalığın yavaş ilerleyen yapısına dikkat çekti. Dr. Yenice, dopamin eksikliğinin kas hareketlerinde zorluk, titreme, sertlik ve denge bozuklukları gibi semptomlara yol açtığını belirtti.

Hastalığın başlıca belirtileri arasında;

Ellerde, parmaklarda, dudaklarda veya çenede titreme

Kas sertliği (rijidite)

Hareketlerde yavaşlama (bradikinezi)

Denge ve yürüyüş bozuklukları

Yüz ifadesinde donukluk

Konuşma değişiklikleri

Dr. Yenice, Parkinson hastalığının kesin nedeninin henüz tam olarak belirlenemediğini, ancak genetik yatkınlık, çevresel faktörler, yaşlanma ve beyin hasarının etkili olabileceğini ifade etti.

Kişiye Özel Tedavi Şart

Parkinson hastalığının kesin bir tedavisi bulunmamakla birlikte, mevcut tedavi yöntemleriyle semptomların yönetilebildiğini vurgulayan Dr. Yenice, şunları kaydetti:

“Fiziksel terapi ve rehabilitasyon, cerrahi müdahaleler, ilaç tedavileri ve diğer destekleyici yöntemlerle hastaların yaşam kalitesini artırmak mümkündür. Tedavi mutlaka hastanın özel ihtiyaçlarına göre düzenlenmeli ve düzenli kontrollerle desteklenmelidir.”

Hastalığa karşı mücadelede moralin yüksek tutulması gerektiğini belirten Dr. Gülçin Yenice, “Parkinson’a karşı: Güçlü kal, her adımın bir zaferdir.” sözleriyle mesajını noktaladı.