Diş Taşı Temizliği

Diş Temizletme; dişlerin yüzeyinde biriken diş taşı (calculus), çay, kahve, sigara ve benzeri lekelerin temizlenmesi işlemidir.

Diş taşı neden oluşur?

Diş taşı bakteri plağının mineralizasyona uğramış hali olarak kabul edilir. Yani temizlenmeyen bir bakteri plağının kalsifikasyona uğraması sonucu diş taşları oluşur. Bazı ipliksi mikro organizmalar bu süreçte matrix oluşturarak diş taşı oluşumuna katkıda bulunur. Bu süreç, temizlenmeyen bakteri plağı üzerine çökelen mineral tuzlarının sertleşmesi ile olur.
Diş taşının oluşumunda olmazsa olmaz faktörlerden biri de tükürüktür. Tükürüğün yapısına göre diş taşı daha fazla miktarda ya da daha sık oluşabilir. Tükürüğün koyu kıvamlı ve yapışkan olması diş taşı oluşumuna yardımcı olur iken, daha akışkan kıvamlı ve bol tükürük salgısı olması diş taşı oluşumunu azaltır.
Diş taşı en çok nerelerde oluşur?
Tükürük bezlerinin ağza açıldığı yerlerde en fazla diş taşına rastlanır. Alt çene ön grup dişlerin içe bakan yüzeyleri ve üst çene büyük azı dişlerinin yanağa bakan yüzeyleri en fazla diş taşı oluşan yüzeylerdir. Diş taşlarının % 90 ı alt çene ön grup dişlerin dile bakan yüzeyinde oluşur. Dişeti altında oluşan diş taşlarına en çok alt çene büyük azı dişlerinin dil tarafında rastlanır.
Diş taşlarının yoğun olarak biriktiği bir başka durumda, eksik dişlerin bulunduğu bölgelerde fonksiyon eksikliğidir.
Diş taşları diş yüzeyinden uzaklaştırılmaz ise diş eti rahatsızlıkları, Mine zedelenmesi, diş çürüğü, diş eti çekilmesine neden olmaktadır.

Diş Taşı Temizliği Zararlımdır?

Diş taşlarının alınması dişlere zarar verir, diş taşlarını temizletmek zararlıdır, tartar diş tabakası temizliği dişlerin dayanıklılığını azaltır gibi halk arasındaki sözler kesinlikle yanlıştır. Diş taşlarından kurtulmak zarar sızdır.
Minimal zararı varsa da faydası zararından fazladır. Diş taşlarının temizliği, dişlerimiz ve ağız sağlığımızın vazgeçilmez bir parçası olmalıdır.
Diş taşı temizliği ağrılı bir işlem midir?
Diş taşı temizletmek acı verir mi temizlik işlemi yok denecek kadar ağrısız bir işlemdir. Sadece diş etinin altında kalmış diş taşlarının temizliğinde az ağrı hissedilebilir.

Temizlik sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Çok soğuk ve çok sıcak gıdalardan bir iki gün uzak durulmalı.
Asitli yiyeceklerden uzak durulmalı
Soğuk hava ile temastan kaçınılmalı
Diş fırçalanırken yumuşak fırça ile yavaş ve etkili hareketlerle masaj yaparak fırçalanmalıdır.

Diş taşı evde nasıl temizlenir sorularını duyar gibiyim fakat bu tür riskli işlemleri asla tavsiye etmiyoruz. Evde yapmaya çalışacağınız  işlemler dişe zarar vermesinin yanı sıra diş yüzeyinde çiziklere,yumuşak doku yaralanmalarına yol açabilir. Profesyonel destek alınmalı ve hekime başvurulmalıdır.